zaterdag 3 april 2021

Indische Basôh (Indonesië)

INDISCHE BASÔH (GEVULDE TAHOE, AARDAPPEL EN KOMKOMMER)

200 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 ei
1 theelepel zout
1 rijpe komkommer
1 tahoekoek
4 grote aardappelen
4 grote koolbladeren

SAUS
100 gram zelfgebakken pinda’s of 2 volle eetlepels pindakaas
2 theelepels ketjap
1 theelepel azijn
zout naar smaak
1 theelepel suiker
1 theelepel trassi
½ theelepel sambal oelek
1 kleine ui


Klop het ei los. Pel de knoflookteentjes en snipper ze zeer fijn. Vermeng ze met het ei en zout met het gehakt. Was de ongeschilde komkommer en snijd hem in 4 stukken: 1 keer in de lengte, 1 keer dwars. Haal voorzichtig het hart met de pitten eruit. Verdeel de tahoekoek in 4 dikke plakken en hol ze met een aardappelmesje voorzichtig uit. Boen de aardappelen schoon, kook ze in de schil en let op dat de schil niet openbarst. Was de koolbladeren en blancheer ze in heet water. Laat ze uitlekken.
Hol de gekookte aardappelen uit - doe dit zonder de schil eraf te pellen, maar door, zoals bij een ei, een kapje eraf te snijden en ze voorzichtig uit te hollen. Haal dan pas de schil eraf.
Vul de uitgeholde komkommer, aardappelen en tahoe met het gehakt. Vouw de koolbladeren om wat gehakt en prik ze vast met een houten prikkertje. Stoom alles in de rijststomer 45 minuten.
Maak de saus van verse pinda’s die u eerst bakt en daarna kneust, of van pindakaas. Meng de pinda’s met ketjap, azijn, zout, suiker, trassi en sambal oelek. Pel de ui en snipper die zeer fijn. Doe de ui het laatste erbij. Verdun de saus als hij te dik is met een scheutje water.
Verdeel de aardappelen, tahoe, komkommer en kool over 4 borden. Giet wat van het sausje eroverheen.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Rijsttafelen / Lia Warani

Geen opmerkingen: