ATJAR BENING KOMKOMMER (HELDER ZOETZUUR VAN KOMKOMMER)
1 - 2 komkommers (500 gram)
150 gram winterpeen
1 ui (100 gram)
1 - 2 rode lomboks
1 kopje (500 milliliter) blanke tafelazijn, wijn- of rijstazijn
½ kopje water
½ kopje suiker (of naar smaak)
zout naar smaak
Snijd de komkommers open, haal de pitjes weg en snijd ze in stukjes van 5 x 1 x 1 centimeter. Schil de winterpeen en maak er dunne luciferstokjes van. Maak halve ringen van de ui en snijd de lombok in schuine ringen, doe de pitjes weg. Doe alle groenten in een vergiet, strooi er ruim zout over, kneed zachtjes erin en laat het geheel 15 - 30 minuten staan. Spoel daarna het zout onder de koude kraan eruit en laat het water er goed afdruipen.
Breng een half kopje water aan de kook en laat de suiker erin oplossen. Voeg de azijn toe, breng op smaak en doe eerst de winterpeen erin en na 3 minuten e komkommer, ui en lombok. Als daarna het vocht weer begint te koken, haal de pan dan van het vuur en laat de atjar koud worden. Na minstens 3 uur kan het opgediend worden.
4 personen
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Praktisch Indonesisch basiskookboek / Raden Suwondo Sudewo
zaterdag 3 april 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten