zaterdag 3 april 2021

Atjar Ketimoen met kemirinoten (Indonesië)

ATJAR KETIMOEN met kemirinoten (ZOETZURE KOMKOMMER)

3 komkommers
zout
3 rode lomboks
1 ui
4 knoflookteentjes
3 kemirinoten
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
1 eetlepel fijngehakte gemberwortel of 1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel (zonnebloem)olie
3 eetlepels suiker
1,2 deciliter witte wijnazijn


Schil de komkommers, snijd ze overlangs in vieren en verwijder de pitjes. Snijd de repen in stukjes van 2 centimeter, doe die in een kom en meng er 2 theelepels zout door; laat het zout 2 uur intrekken.
Spoel de komkommer af, laat de stukjes goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Halveer intussen de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjes (die zijn het scherpst) en snijd de helften in smalle reepjes. Snijd de gepelde ui in smalle halve ringen en snipper de knoflookteentjes. Hak de noten en rooster ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag. Wrijf de noten, de peper, de knoflook met de paprika, koenjit, ketoembar en gember tot een pasta in de vijzel.
Verhit de olie in een hapjespan met antiaanbaklaag en roerbak de kruidenpasta 1 minuut. Voeg 3 eetlepels water toe en roerbak nog 30 seconden. Voeg de ui, de suiker, 1 deciliter water en de azijn toe en breng het geheel, al roerend, aan de kook. Roer de stukjes komkommer door het vocht (de komkommer moet net onderstaan, voeg zo nodig nog wat water en azijn toe) en laat het geheel 2 minuten zachtjes pruttelen. Laat het mengsel afkoelen en schep het in gesteriliseerde, afsluitbare glazen potten.
De atjar is, in de koelkast, 1 week houdbaar.

Voor 2 potten van 4½ deciliter

voedingswaarde : 375 kcal in totaal
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 20 / 120 / 10 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Koken op z’n Indonesisch / Joyce Huisman en Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: