woensdag 10 februari 2021

'Oranje' Carbonada Criolla (Argentinië)

‘ORANJE’ CARBONADA CRIOLLA (GEBAKKEN, GEVULDE POMPOEN MET GESTOOFD RUNDVLEES, AARDAPPELS EN PERZIKEN)

4 kleine pompoenen à 600 - 800 gram (of 1 grote van 4 kilogram)
125 gram zachte boter of margarine
200 gram suiker

VULLING
1 kilogram sukadelappen, in stukken
zout
peper
2 eetlepels kalfsvet of boter of margarine
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, gekneusd
1 theelepel gedroogde oregano
1 laurierblad
3 deciliter runderbouillon
200 gram tomaatblokjes = sap (uit blik)
1 middelgrote zoete aardappel, geschild, in stukken
½ courgette, ongeschild, in stukken
1 groene paprika, grofgesneden
1 grote maïskolf, in schijven
4 verse rijpe perziken, geschild, in parten, of 8 halve uit blik

OM TE GARNEREN
100 gram gerookt ontbijtspek, in plakjes
2 lente-uitjes, in stukjes


Verwarm de oven voor op 180°C. Snij een flinke kap van de pompoenen, schep de zaden en zaadlijsten eruit. Bestrijk de binnenkanten met boter en bestrooi deze met de suiker. Schud de overtollige suiker eruit. Bak de pompoenen 40 minuten in de oven tot ze gaar maar nog wel stevig zijn.
Bestrooi intussen het vlees met zout en peper. Verhit het kalfsvet in een grote braadpan en bak hierin het vlees in 5 minuten bruin. Voeg na 3 minuten de ui en knoflook toe. Voeg oregano, laurier, bouillon en tomatenblokjes (met sap) toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het mengsel met de deksel op de pan 45 minuten stoven. Voeg de aardappels, courgette, paprika en maïs toe en schep alles door elkaar. Voeg indien nodig wat meer bouillon toe, zodat de ingrediënten net niet onder staan. Breng het mengsel weer aan de kook en stoof het gerecht nog eens 20 - 30 minuten. Voeg als het gerecht bijna gaar is de perziken toe en laat ze even mee stoven. Bak het ontbijtspek uit in een droge pan. Vul de pompoenen met het stoofgerecht en zet ze nog 10 minuten in de oven. Garneer ze met het spek en de lente-ui.

4 personen

voedingswaarde : 1440 kcal p.p.
bereidings- / oven- / stooftijd : 35 / 50 / 75 minuten

gebied : Argentinië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair februari 2002

Geen opmerkingen: