woensdag 10 februari 2021

Empanadas met rundvlees en Hollandse kaas (Argentinië)

EMPANADAS MET RUNDVLEES EN HOLLANDSE KAAS

DEEG
400 gram bloem
100 gram kalfsvet of gesmolten boter of margarine
1 ei, losgeklopt
½ theelepel zout

VULLING
3 eieren
1 eetlepel kalfsvet of boter of margarine
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 groene peper, zaad verwijderd, fijngesneden
4 groene olijven, in stukjes
1 lente-ui, fijngesneden
1 tomaat, ontveld, in blokjes
1 eetlepel rozijnen, geweld in heet water
200 gram magere runderlappen, kleingesneden of grof gemalen
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel fijngesneden peterselie
3 eetlepels geraspte belegen kaas
zout
olijfolie


Meng de bloem met het kalfsvet, ei en zout in een ruime kom. Voeg 1 deciliter koud water in één keer toe en kneed de ingrediënten tot een glad deeg. Laat het deeg 20 minuten afgedekt rusten. Kook de eieren voor de vulling in 7 minuten hard, schrik ze in koud water, pel ze en verdeel ze in partjes. Verhit de helft van het kalfsvet in een ruime koekenpan en bak de ui op laag vuur glazig. Voeg de knoflook, groene peper en olijven toe. Bak het mengsel 2 - 3 minuten zachtjes en voeg de lente-ui, tomaatblokjes en rozijnen toe. Voeg een paar eetlepels water toe, laat het vocht verdampen. Schep het mengsel uit de pan en verhit de rest van het kalfsvet. Bak hierin het vlees bruin en voeg komijn en paprikapoeder toe. Voeg een paar eetlepels water toe en stoof het vlees zachtjes 10 - 15 minuten met het deksel op de pan. Voeg meer water toe als het vlees te droog wordt. Neem het deksel van de pan en laat het kookvocht inkoken. Roer de peterselie en kaas erdoor en voeg het uimengsel toe. Breng de vulling op smaak met zout en laat het afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het deeg uit tot 2 - 3 millimeter dik. Laat het enkele minuten rusten. Steek plakjes uit het deeg met de steker. Verdeel 1 eetlepel vulling met een partje ei over de helft van een deegplakje. Bestrijk de randen licht met water en vouw het deeg dicht zodat een halvemaanvorm ontstaat. Druk de randen op elkaar en ‘plooi’ de rand daarna op door steeds een stukje deegrand tussen duim en wijsvinger te nemen en een draaiende beweging te maken. Leg de empanadas op de bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bak ze in 10 minuten lichtbruin en krokant.

Voor 12 - 15 stuks

voedingswaarde : 210 kcal per stuk
bereidings- / wachttijd : 75 / 30 minuten

gebied : Argentinië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair februari 2002

Geen opmerkingen: