zaterdag 20 juni 2020

Torta ta 'lQaqocc u Ross (Malta)

TORTA TA ‘LQAQOCC U ROSS (ARTISJOKKENTAART)

Uit Malta, waar een bekend gezegde luidt: ‘Het leven begint in de keuken’. Zouden ze daar op de keukentafel baren? Ze weten er in elk geval waar ze zo gauw mogelijk moeten wezen! De keuken van het eiland is in hoofdzaak vegetarisch, want behalve duif, kip en konijn moet alles worden geïmporteerd. Vlees is dus voor de zondag. Door de week is het fantasievol spelen met groenten. Met veel inspiratie van buitenaf. Talloze volken hebben dit strategisch gelegen eiland bezet: Sikiloi (voorvaders van de Sicilianen), Feniciërs, Grieken, Romeinen, Vandalen, Arabieren, Noormannen, Fransen en ten slotte Engelsen, wel 150 jaar lang. Sommige Britten denken dan ook dat zij dit soort ‘pie’ op Malta hebben ingevoerd. Kan natuurlijk, maar andersom hebben de Engelsen het pastei bakken van de Romeinen geleerd. En zo zingen recepten de wereld rond.

VULLING
125 gram rijst
¼ liter gezeefde tomaten
2 eieren
200 gram geraspte Parmezaanse of overjarige Goudse kaas
peper
zout
1 flinke ui in ringen
2 eetlepels olijfolie
2 blikjes artisjokkenhartjes (à 400 gram)
handvol selderijgroen

KORST
150 gram bloem
150 gram zelfrijzend bakmeel
1½ theelepel zout
60 gram plantenvet
1½ deciliter melk
1 losgeklopt ei


Rijst droogkoken volgens voorschrift. Gezeefde tomaten erdoor roeren. Laten afkoelen tot lauw, dan mengen met eieren en 100 gram kaas. Plus peper en zout naar smaak.
De ui bakken in de olie met de gehalveerde en goed uitgelekte artisjokkenhartjes.
Oven voorverwarmen op 200°C. Bloem, meel en zout in een kom zeven. Daarboven het vet grof raspen. Met een mes door de bloem roeren. Zoveel melk toevoegen als nodig is om vlug knedend een soepel deeg te krijgen. In twee ongelijke ballen verdelen. De grootste uitrollen om een beboterde vlaaivorm met losse bodem, met een diameter van 30 centimeter, te voeren. De kleinste wordt het deksel.
De rijst in de gevoerde vorm scheppen. Beleggen met ui en artisjokkenhartjes. Selderij en de rest van de geraspte kaas erover. Toedekken met de tweede deegplak. Kruislings gaatjes knippen. Bestrijken met losgeklopt ei. Drie kwartier bakken op de onderste richel van de oven. Hierbij een glas Tavel (rosé) en een tomatensalade met bieslook en basilicum, peper en zout.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: