zaterdag 20 juni 2020

Bouneschlupp (Hellange, Luxemburg)

BOUNESCHLUPP (SOEP MET SPERZIEBONEN)

1 kilogram sperziebonen
150 gram selderij
2 geschilde en versnipperde uien
3 aardappelen
1 preiwit
2 eetlepels bloem
50 gram boter
peterselie
zure room
2½ tot 3 deciliter water
peper
zout
gehakte peterselie
worsten
mager spek


Maak de boontjes schoon en snijd ze in schijfjes van 1 centimeter.
Doe ze in een met water gevulde kookpot. Voeg een weinig zout toe. Maak de prei en de selderij schoon en snijd ze in grote dobbelstenen. Voeg deze toe aan het water. Laat dit gedurende 15 à 20 minuten koken en voeg op dat moment de geschilde en in stukken gesneden aardappelen toe.
Laat de groenten verder sudderen en bereid in een andere pan een witte roux met e bloem en de boter.
Voeg sap van de soep (zonder de groenten) toe aan de roux om te verdunnen, laat dit gedurende 2 minuten koken en voeg dan de gezeefde roux toe aan de soep.
Laat alles 5 à 10 minuten inkoken en de soep is klaar!
Breng ze op smaak met de kruiden en serveer de soep met de zure room, de gehakte peterselie, de in schijfjes gesneden worsten en het in stukjes gesneden spek.

Opmerking: Bereid de worsten door ze op 65°C te pocheren. Breng daarvoor water aan de kook, voeg de worsten toe en haal de pan van het vuur. Na een kwartiertje zijn de worsten gaar en lekker sappig.

4 personen

gebied : Hellange, Luxemburg
gerechtsoort : soep

bron : Léa Linster, in Ambiance mei 2002

Geen opmerkingen: