RILLETTES DE TOURS (VARKENSRILLETTE UIT TOURS)
Rillettes zijn paté-achtige gerechten waarbij vlees of gevogelte langzaam wordt gaar gestoofd in de oven. Het gare vlees valt in kleine ‘draadjes’ (rillettes) uiteen en samen met het vet ontstaat een soort smeerbare paté. In het Loiredal heeft elk gezin zijn eigen rillette-recept dat van moeder op dochter wordt doorgegeven.
400 - 500 gram reuzel
1½ kilogram mager varkensvlees (achterbout of schouder), in stukken
30 gram grof zeezout
1 theelepel tijmblaadjes
Reuzel zachtjes laten smelten. Vlees, zout en tijm toevoegen en op zeer laag vuur 3 uur laten garen. Gerecht niet laten koken, temperatuur moet 85°C zijn. Laatste 30 minuten vlees regelmatig doorroeren, het zal dan uit elkaar vallen (eventueel met vork vlees uit elkaar trekken). Rillettes in kleine potjes schenken, vlees moet goed onder vet liggen. Rillettes laten afkoelen en potjes afdekken. Rillettes kunnen 2 - 3 weken in koelkast bewaard worden. Serveer rillettes als borrelhapje of als voorgerecht met stokbrood en kleine zure augurkjes.
Voor 2 kilogram
voedingswaarde : 6450 kcal
bereidingstijd : 3 uur
gebied : Tours, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht
bron : De nieuwe Franse keuken (De nieuwe wereldkeuken) / Franska Stuy
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten