LA MATELOTE D’ANGUILLES (GESTOOFDE PALING IN RODE WIJN)
De kronkelende Loire is nog steeds beroemd om zijn verse zoetwatervis. Snoek en snoekbaars zwemmen er in overvloed en ook de paling uit de Loire is beroemd. Van deze zachte Loire-paling maakt men de beroemde matelote, een stoofschotel met tomaten, verse kruiden en rode wijn.
100 gram ontbijtspek, in reepjes
1 eetlepel olie
80 gram boter of margarine
3 sjalotjes, fijngesneden
1 kilogram verse paling, schoongemaakt en gevild
1 eetlepel bloem
4 - 5 deciliter rode (Loire)wijn (Chinon of Bourgeuil)
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tomaat, ontveld, in blokjes
1 takje tijm
2 takjes peterselie
zout
peper
200 gram champignons, in vieren
1 - 2 theelepels citroensap
Spek in olie op zacht vuur in 5 - 10 minuten krokant bakken, daarna uit pan scheppen en apart houden. 30 Gram boter aan braadvocht toevoegen en sjalot 5 minuten bakken. Paling toevoegen en rondom bruin bakken. Bloem erover strooien en even meewarmen. Wijn in pan schenken, knoflook, tomaat, tijm, peterselie, zout en peper toevoegen en gerecht op zacht vuur 20 minuten laten stoven. Champignons in 30 gram boter 8 minuten bakken. Champignons en spek beide aan palinggerecht toevoegen. Tijm en peterselie verwijderen en gerecht met zout, peper en citroensap op smaak brengen. Van vuur af 20 gram boter in klontjes door saus roeren.
4 personen
voedingswaarde : 1015 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Loiredal, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht
bron : De nieuwe Franse keuken (De nieuwe wereldkeuken) / Franska Stuy
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten