zaterdag 25 augustus 2018

Sopa de Ajo (Castilië, Spanje)

SOPA DE AJO (PIKANTE KNOFLOOKSOEP)

8 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte knoflook
3 flinke sneden brood, grof verkruimeld en zonder korst
1 theelepel paprikapoeder
1 ½ liter water
een snuifje cayennepeper
1 theelepel zout
2 licht geklopte eieren
1 eetlepel fijngehakte peterselie (naar keuze)


Verwarm de olijfolie op klein vuur in een zware steelpan. Voeg de knoflook toe en laat deze, veelvuldig roerende, twee à drie minuten bakken tot hij zacht, maar niet bruin is. Roer er de broodkruimels door, draai de vlam iets groter en bak zolang tot het brood goudbruin ziet. Ga voorzichtig te werk, opdat er niets aanbrandt. Voeg de paprikapoeder toe en giet er daarna het water bij, alsook de cayennepeper en het zout. Breng het geheel aan de kook; draai de vlam klein en laat alles zonder deksel 30 minuten sudderen. Klop de soep met een stevige houten lepel dooreen, tot het brood is verpulverd. Schenk daarna langzaam, al roerende, de twee geklopte eieren erbij. Laat een paar tellen doorwarmen; (de soep mag onder geen voorwaarde meer aan de kook komen; ze zou direct schiften) en proef of de smaak goed is. De soep moet zeer pikant smaken; voeg meer zout en cayennepeper toe, indien dit niet het geval is. Giet de soep in een verwarmde terrine of in diepe borden en dien haar onmiddellijk op, desgewenst gegarneerd met fijngehakte peterselie.

6 à 8 personen

gebied : Castilië, Spanje
gerechtsoort : soep

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman

Geen opmerkingen: