woensdag 25 november 2015

Lhem Lahlou (Algerije)

LHEM LAHLOU (ZOETE LAMSSTOOFPOT)

Traditioneel recept.

32 gedroogde pruimen
50 g sesamzaad
100 g boter, ongezouten
1 kg mager lamsvlees zonder been, in stukken gesneden
1 tl zout
½ tl gemalen witte peper
1 tl gemalen kaneel
2 kaneelstokjes
150 g bruine suiker
100 ml oranjebloesemwater
300 ml water
2 appels


Stoom de pruimen 30 minuten in het bovenste deel van een stoompan tot ze opgezwollen zijn. Laat ze afkoelen en verwijder de pitten. Rooster het sesamzaad al roerend in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen. Rol de pruimen door het sesamzaad.
Smelt de boter in een grote tajineschotel of een vuurvaste schaal, voeg vlees, zout en peper toe en laat ongeveer 10 minuten bakken op een middelhoog vuur tot de stukken vlees gelijkmatig bruin beginnen te kleuren. Bestrooi het vlees met kaneelpoeder en voeg de kaneelstokjes toe. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Voeg oranjebloesemwater toe en overgiet alles met het water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten sudderen.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes. Voeg ze samen met de pruimen toe aan de tajineschotel. Laat nog 20 minuten zonder deksel koken op een middelhoog vuur zodat het water kan verdampen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak en serveer de schotel warm. Dit gerecht smaakt verrukkelijk met aardappelgratin met verse koriander of compote van venkel en courgette met anijs.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz

Geen opmerkingen: