woensdag 25 november 2015

Brix aux Champignons (Algerije)

BRIK AUX CHAMPIGNONS (BRIK MET PADDESTOELENVULLING)

Hoewel brik oorspronkelijk waarschijnlijk uit Tunesië komt, waar het een van de klassieke voorgerechten is, wordt het ook in het oosten van Algerije gemaakt, bij de Tunesische grens. Het deeg dat daar wordt gebruikt, is niet het ouarka van de Tunesische brik en de Marokkaanse bstilla, maar een deegsoort die meer lijkt op het filodeeg dat ik in dit recept gebruik.

plantaardige olie, voor het frituren
250 g paddestoelen, in plakjes
4 teentjes knoflook. gehakt
1 kleine ui, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels grofgehakte gladde peterselie
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak
3 theelepels bloem
12 velletjes filodeeg


Laat de plantaardige olie in een zware, gietijzeren pan of frituurpan 190°C worden. Bak intussen de paddestoelen met de knoflook en de ui 15 minuten in een zware koekenpan. Voeg als de paddestoelen gaar zijn de peterselie en het zout en de peper toe. Maal het mengsel in een keukenmachine tot een fijne massa. Roer er bloem door om de massa dikker te maken en zorg dat alles goed gemengd is. Haal de velletjes filodeeg van elkaar en leg op elk vel een eetlepel vulling. Vouw er dan een pakketje van 10 x 12,5 centimeter van. Bak deze in 2 - 3 minuten goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm als voorafje.

6 personen

land : Algerije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: