zaterdag 15 juni 2024

Appel-kaneelbeschuitpudding

APPEL-KANEELBESCHUITPUDDING

50 gram rozijnen
1 ei (nummer 2)
8 blaadjes witte gelatine
0,375 liter slagroom
1 blik appelmoes (nettogewicht 860 gram)
1 ½ theelepel kaneel
50 gram suiker
50 gram amandelspijs
15 kaneelbeschuitjes
1 zakje vanillesuiker
1 appel (Granny Smith)


In zeef rozijnen afspoelen. In kommetje met 1 deciliter heet water rozijnen 15 minuten laten weken. Afgieten. Intussen in kom met ruim koud water gelatine 5 minuten laten weken. Ei splitsen. (Dooier wordt niet gebruikt.) In kom eiwit heel stijf kloppen. In andere kom ¼ liter slagroom stijf kloppen. In pan ½ deciliter water aan de kook brengen. Al roerende suiker toevoegen en laten oplossen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in suikermengsel laten oplossen. Toevoegen: rozijnen (1 ½ eetlepel achterhouden), appelmoes en kaneel. Spijs erboven verkruimelen. Door elkaar mengen. Eiwit en stijfgeslagen slagroom toevoegen. Door elkaar scheppen. In ronde puddingvorm met doorsnede van 20 centimeter ¼ deel van puddingmengsel scheppen. Kaneelbeschuitjes met suikerkant naar buiten rechtop tegen zijkant van vorm zetten. Rest van puddingmengsel in vorm scheppen. In koelkast in 3 uur laten opstijven.
In kom 1/8 liter slagroom met vanillesuiker stijf kloppen. In spuitzak scheppen met grove kartelspuitmond. Appel wassen en klokhuis verwijderen. In dunne schijfjes snijden. (Eventueel boven pudding uitstekende kaneelbeschuitjes eraf snijden.) Platte schaal op vorm leggen. Samen keren. Even schudden en pudding op schal laten glijden. Appelschijfjes dakpansgewijs erop leggen. Garneren met achtergehouden rozijnen en toefjes slagroom.

6 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 35 / 180 / 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip juni 1988

Geen opmerkingen: