woensdag 24 januari 2024

Älplermagronen mit Apfelschnitten (Zwitserland)

ÄLPLERMAGRONEN MIT APFELSCHNITTEN (MACARONI MET APPELCOMPOTE)

zout
1 zakje aardappelgolfjes (van 450 gram)
200 gram elleboogjesmacaroni (in Zwitserland: hörnli)
2 uien
1 teentje knoflook
200 gram geraspte Gruyère
750 gram appels (geen moesappels)
2½ eetlepel boter of margarine
2 theelepels kaneelpoeder
1½ deciliter appelcider
1 eetlepel suiker
3 eetlepels melk
3 eetlepels slagroom
peper
(½ eetlepel boter of margarine om in te vetten)


Oven voorverwarmen op 125°C. In pan ruim water met zout en aardappelschijfjes aan de kook brengen. Macaroni toevoegen en afgedekt 8 minuten laten koken. Intussen schaal invetten. Uien pellen en in halve ringen snijden. Knoflook pellen en fijnhakken. Aardappelschijfjes en macaroni in vergiet laten uitlekken. Appels schillen en in stukjes snijden.
1/3 Deel van aardappel-macaronimengsel in schaal scheppen. 1/3 Deel van kaas erover strooien. Dit herhalen en eindigen met kaas. In midden van oven kaas in 15 minuten laten smelten (= älplermagronen).
In pan ½ eetlepel boter verhitten en op laag vuur appels 2 minuten verwarmen. Kaneelpoeder, appelcider en suiker toevoegen en afgedekt op laag vuur 7 minuten verwarmen. Deksel verwijderen en 2 minuten op hoog vuur iets laten inkoken (= apfelschnitzen).
Intussen in pan rest van boter verhitten en ui en knoflook 2 minuten al omscheppend bakken. Älplermagronen uit oven nemen en uimengsel erop scheppen. In bakvet van ui melk en slagroom aan de kook brengen, op smaak brengen met peper en zout en over magronen schenken. Serveren met apfelschnitzen.

4 personen

voedingswaarde : 695 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande januari 1997

Geen opmerkingen: