woensdag 24 januari 2024

Kerrie Laksa (Indonesië)

KERRIE LAKSA

1 kip (van 1½ kilogram)
2 stengels sereh
3 blaadjes salam
5 schijfjes laos
1 vleesbouillontablet of 1 theelepel zout
1 grote ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen ketoembar
½ theelepel djinten (komijn)
6 kemirinoten
½ theelepel trassi
½ afgestreken theelepel koenjit
1 – 2 theelepels suiker
2 eetlepels olie
½ liter santen (kokosmelk)

GARNITUUR
200 gram mihoen (glasnoedels)
250 gram taugé
150 gram aardappelen, gekookt
250 gram varkensgehakt
zout
peper
nootmuskaat
frituurolie
3 hardgekookte eieren, in stukjes
3 eetlepels fijngesneden selderijblad
4 – 6 eetlepels gebakken uitjes


Kip met sereh, salam, laos, bouillonblok en water (tot kip onderstaat) in 1 ½ uur zachtjes gaar koken. Kip uit bouillon scheppen en vlees in kleine stukjes plukken.
Ui, knoflook, ketoembar, djinten, kemirinoten, trassi, koenjit en suiker fijnmalen. Mengsel in olie 5 minuten zachtjes bakken en aan bouillon toevoegen. Santen erdoor roeren. Bouillon aan de kook brengen (niet te lang doorkoken).
Mihoen volgens gebruiksaanwijzing weken en laten uitlekken. Taugé 1 minuut koken. Voor gehaktballetjes aardappelen, gehakt, zout, peper en nootmuskaat mengen en tot kleine balletjes draaien en in frituurolie van 180°C frituren.
Aan tafel wat rijst in borden scheppen, daarop mihoen, taugé, stukjes kip, plakjes ei en balletjes gehakt leggen. Vervolgens een paar lepels soep erover schenken. Garneren met selderij en gebakken uitjes.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 955 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair januari 1996

Geen opmerkingen: