woensdag 8 juli 2020

Creoolse stokvis (Zuid-Amerika)

CREOOLSE STOKVIS

600 gram geweekte stokvis
zout
50 gram boter
4 grote zeer dungesneden uien
2 groene paprika’s
2 grote stevige gepelde tomaten
citroensap
peper uit de molen
paprikapoeder
3 eetlepels olie


Was de stokvis, verwijder velletjes en graatjes en snijd de vis in vierkante stukken van ongeveer 3 centimeter. Breng 6 deciliter water met ½ eetlepel zout aan de kook, schep daar de stokvis in en houd het water 30 - 50 minuten tegen de kook aan, tot de stokvis bijna gaar is. Beboter een ovenschaal, verwarm de rest van de boter en fruit daarin de plakjes ui onder geregeld omscheppen glazig. Was en droog de paprika’s, snijd ze overdwars door en verwijder zaadlijsten met zaad, leg ze gedurende 3 minuten in de pan met stokvis. Snijd de tomaten overdwars door, neem er zoveel mogelijk zaad uit en besprenkel de tomaten met citroensap. Strooi peper en zout op de uien, breng deze over in de ovenschaal en zet daar de halve tomaten en de halve paprika’s in. Strooi er wat peper en zout op en controleer of de vis bijna gaar is. Leg de vis dan in en op de tomaten en paprika’s. Schuif het rooster in het midden van de oven, verwarm deze voor. Schep enkele lepels van het kooknat van de vis in de schaal, strooi wat paprikapoeder op de vis en verdeel daar de olie over. Zet de schaal in de oven tot de tomaten, paprika’s en stokvis gaar en mooi van kleur zijn.

4 personen

bereidings- / oventijd : 70 / 25 minuten

gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : visgerecht

bron : De keuken van Noord en Zuid-Amerika (Koken zonder grenzen) / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: