woensdag 8 april 2020

Samkeh Harrah Matbookhah (Libanon)

SAMKEH HARRAH MATBOOKHAH (GESTOOFDE VIS IN PITTIGE KORIANDERSAUS)

1 kilogram witte vis, filets of moten
zout
4 middelgrote uien, fijngehakt
2 bosjes verse koriander (400 gram met stelen), gewassen, gedroogd, het grootste deel van de stelen verwijderd, fijngehakt
10 grote tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
plantaardige olie om te bakken
1 ½ deciliter olijfolie extra vergine
1 flinke theelepel komijnpoeder
¾ theelepel korianderpoeder
¾ theelepel cayennepoeder
3 deciliter citroensap, of naar smaak


Spoel de stukken vis af met koud water, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze licht in met zout. Zet een half uurtje opzij om het zout in te laten trekken en maak intussen de gehakte ingrediënten klaar.
Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag voldoende olie op middelhoog vuur om de vis te kunnen frituren. Bak als de olie heet is (controleer de temperatuur door er een stukje vis in te houden; gaat de olie eromheen borrelen, dan is hij klaar) zo veel stukken vis als in de pan passen aan beide kanten 1 minuut om ze dicht te schroeien. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat uitlekken op een dubbele laag keukenpapier.
Verwarm de olijfolie en de gehakte ui in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui goudbruin, voeg de gehakte knoflook toe en laat deze 1 minuut meebakken. Doe er de verse koriander, het komijn-, koriander- en cayennepoeder bij en roer 1 minuut of totdat de verse koriander slap wordt. Giet er het citroensap bij, voeg peper en zout naar smaak toe, breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Zet het vuur laag en leg de vis in de koriandersaus, heel of in stukjes verdeeld. Laat met het deksel op de pan nog 5 minuten zachtjes stoven of totdat de vis gaar is en de saus wat dikker is geworden. Serveer lauw of op kamertemperatuur al dan niet met rijst.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: