woensdag 8 april 2020

Baba Ghanouj (Libanon)

BABA GHANOUJ (AUBERGINEDIP MET TAHINI)

Deze versie van de beroemde dip - een bijzondere met yoghurt - is onweerstaanbaar lekker en romig. Geef er pitabrood of Libanees brood bij.

2 aubergines (650 gram)
3 eetlepels tahini
sap van 2 citroenen
1 ¼ - 2 deciliter Griekse yoghurt
2 tenen knoflook, fijngesneden, of naar smaak
zout
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie


Prik de aubergines op verschillende plaatsen rondom in met de punt van een mes zodat ze in de oven niet openbarsten. Drai ze boven een gasvlam of een hete barbecue, of onder de grill tot de schil rondom is geblakerd (dit geeft ze een aparte rokerige smaak) en ze zacht aanvoelen als u erop drukt. Of leg ze op een vel aluminiumfolie 45 - 60 minuten in een op 240°C voorverwarmde oven tot de schil is gerimpeld en de vruchten zacht aanvoelen.
Schil de aubergines zodra u ze kunt vastpakken en leg ze in een zeef of een vergiet met fijne gaatjes. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd ze nog in de zeef met een puntig mes fijn en prak ze met een vork of een houten lepel om er zoveel mogelijk vocht uit te drukken dat door de gaatjes verdwijnt. Als u een klein kneepje citroensap toevoegt, blijft de puree blank en aantrekkelijk.
Klop in een kom de tahini met het citroensap (de tahini wordt eerst stijf en daarna weer zachter) en meng de yoghurt erdoor. Voeg de auberginepuree, knoflook en wat zout toe. Klop alles flink door elkaar en proef of er meer zout bij moet.
Spreid de puree op een platte schaal uit en garneer met wat olijfolie en de peterselie.

6 - 8 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Geen opmerkingen: