woensdag 8 april 2020

Roz bi Halib wal Mishmish (Libanon)

ROZ BI HALIB WAL MISHMISH (RIJSTPUDDING MET ABRIKOZENCOMPOTE)

Dit is een lekkere, huiselijke pudding. Met een laag vruchtencompote bedekt, bijvoorbeeld abrikozencompote, wordt het een elegant feestgerecht. Hij is ook lekker met rozenjam. Mastiek geeft deze pudding een intrigerende, en voor mij heerlijke smaak, maar het hoeft niet. Dien hem koud op.

200 gram rondkorrel- of paprijst
3 ½ deciliter water
1 liter melk
150 gram suiker, of naar smaak
2 eetlepels oranjebloesem- of rozenwater
½ theelepel fijngewreven mastiek (naar keuze)

ABRIKOZENCOMPOTE
1 kilogram abrikozen
4 deciliter water
150 gram suiker
sap van 1 citroen


Kook de rijst 8 minuten in het water tot dit is opgenomen. Voeg de melk toe en laat de rijst op laag vuur 30 minuten koken, roer af en toe om te voorkomen dat hij op de bodem aanzet en verbrandt.
Voeg als de rijst heel gaar is en nog niet alle melk is opgenomen de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Voeg als hij wat te droog is nog wat melk toe. Roer er oranjebloesemwater of rozenwater (of een mix hiervan) door en laat nog een minuutje koken. Draai het vuur uit, strooi de mastiek over het oppervlak en roer goed; doe de pudding in een schaal. Hij moet nog flink vochtig zijn, dat neemt hij bij het afkoelen op, met een romige pudding als resultaat. Giet hem in een wijde sschaal en zet hem afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Doe ze in een pan met een dikke bodem met het water, suiker en citroensap. Laat in de gesloten pan op laag vuur 10 minuten koken tot de vruchten uiteenvallen. Laat ze afkoelen en zet ze in de koelkast voor u de compote over de rijstpudding verdeelt.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : nagerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Geen opmerkingen: