woensdag 8 april 2020

Muhallabiya (Libanon)

MUHALLABIYA (MELKPUDDING)

Muhallabiya is het populairste Libanese nagerecht. Het wordt in restaurants meestal met maïzena bereid. Thuis wordt gemalen rijst gebruikt, of een mengsel van beide. Sprenkel er voor een luxeversie een beetje honingsiroop overheen en garneer met een flinke portie gehakte noten. Het is heel gemakkelijk te maken, maar vraagt aandacht en geduld omdat er langdurig moet worden geroerd.

2 eetlepels maïzena
50 gram gemalen rijst
1 liter melk
100 gram kristalsuiker, of meer naar smaak
1 eetlepel oranjebloesemwater
1 ½ eetlepel rozenwater
3 eetlepels vloeibare honing
50 gram blanke amandelen, grofgehakt
50 gram pistachenoten, grofgehakt


Roer de maïzena en de rijst met 1 deciliter melk tot een glad mengsel; er mogen geen klontjes inzitten. Breng de rest van de melk in een grote pan liefst met antiaanbaklaag aan de kook. Voeg het mengsel toe en klop flink met een houten lepel.
Draai het vuur laag en blijf roeren tot u een lichte weerstand voelt. Laat nog 15 - 20 minuten op laag vuur staan en roer af en toe tot de pudding is gebonden, maar niet over de bodem: meestal zet de pudding daar licht aan en kunnen er stukjes van in de pudding komen die een verbrande smaak geven. Voeg aan het eind van de bereiding de suiker toe.
Roer er het oranjebloesemwater en 1 eetlepel rozenwater door en laat nog even koken. Laat hem afkoelen en giet hem in een glazen schaal. Zet hem dan afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Maak als de pudding koud is de honingsiroop. Breng in een steelpan de honing met 1 ¼ deciliter water aan de kook. Roer goed en voeg de overgebleven ½ lepel rozenwater toe. Laat hem afkoelen en giet hem over de koude pudding. Hij zal er iets intrekken.
Serveer het gerecht bestrooid met een mooi patroon van gehakte amandelen en pistachenoten.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : nagerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Geen opmerkingen: