zaterdag 16 november 2019

Moussaka (Griekenland)

MOUSSAKA (AUBERGINESCHOTEL)

800 gram aubergines
zout
2½ deciliter olijfolie
200 gram uien
600 gram tomaten
600 gram rundergehakt
2½ deciliter droge witte wijn
¼ theelepel suiker
mespunt gemalen kaneel
versgemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano
30 gram peterselie
100 gram vers broodkruim
40 gram boter
4 eetlepels bloem
¾ liter melk
versgeraspte nootmuskaat
2 theelepels citroensap
3 eieren
100 gram geraspte kaas


Was de aubergines en haal de steeltjes eraf. Snijd ze in de lengte in plakken van 1 centimeter dik. Laat ze 20 minuten weken in gezouten koud water. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verhit 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de aubergineplakken aan beide kanten lichtbruin. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier. Pel de uien en hak ze fijn. Overgiet de tomaten met kokend water, ontvel ze en snijd ze klein. Fruit de uitjes in de resterende olie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de tomaten, witte wijn, peper, zout, suiker en kaneel toe aan het gehaktmengsel en laat het afgedekt 5 minuten zachtjes sudderen. Spoel ondertussen de kruiden af en dep ze droog. Maak de blaadjes los en hak ze fijn. Schep de kruiden door het gehaktmengsel en laat dit nog 5 minuten zachtjes sudderen. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Laat de boter smelten in een sauspan. Roer er de bloem door en giet er al roerend de melk bij. Laat de saus onder voortdurend roeren 5 tot 8 minuten koken tot hij bindt. Maak de saus op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap. Roer 2 eieren los en roer ze met de kaas door de saus. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi hem met het broodkruim. Roer 1 ei door het gehaktmengsel. Schik de helft van de aubergineplakken in de schaal. Verdeel hierover het gehaktmengsel. Dek deze laag af met de resterende aubergineplakken. Giet er de saus over. Plaats de schaal 1 uur in een op 190°C voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi gebruind is.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 2 uur

gebied : Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Grieks kookboek / Bert Witte

Geen opmerkingen: