zondag 10 november 2019

Maqroud (Tunesië, Algerije en Marokko)

MAQROUD

200 gram zachte dadels
2 theelepels anijszaad
2 - 3 eetlepels oranjebloesemwater, plus extra
300 gram semolina (griesmeel)
100 gram boter
75 gram suiker
zout
arachideolie om te frituren
oranjebloesemhoning of bloemenhoning


Ontpit de zachte dadels en kneed ze met het anijszaad en het oranjebloesemwater tot een pasta.
Meng met je vingers de semolina met de boter, de suiker, 50 - 75 milliliter lauwwarm water en wat zout tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee porties. Bestrooi een vel bakpapier met semolina. Spreid een portie deeg uit tot een vierkante lap van ½ centimeter dik. Verdeel het dadelmengsel er in een dunne laag overheen. Neem nu de tweede portie deeg. Druk ook deze uit op een stuk met semolina bestrooid bakpapier tot een dunne lap of tot meerdere kleine lapjes deeg, leg die over het deeg met de dadelvulling tot alles bedekt is, druk de naden goed aan. Snijd het gevulde deeg in vierkantjes en snijd die in driehoeken.
Doe intussen de olie in een wok of frituurpan en verhit tot 180°C of tot een blokje brood in 30 seconden goudbruin kleurt. Frituur de driehoeken goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verwarm wat oranjebloesemhoning met 1 - 2 eetlepels oranjebloesemwater en druppel rijkelijk over de maqroud.
Serveer direct (hoewel ze de dagen erna ook nog heel lekker zijn).

20 koekjes

gebied : Tunesië, Algerije en Marokko
gerechtsoort : gebak

bron : Een druppel rozenwater : Zoete recepten uit Noord-Afrika, Midden-Oosten en Méditerranée / Nadia Zerouali en Merijn Tol

1 opmerking:

westhernl zei

Bij het frituren vielen de koekjes te veel uit elkaar (alhoewel ze wel lekker waren) daarom heb ik het merendeel in de oven gebakken, in een half uur op 180°C. Ook erg lekker, en ze bleven beter in vorm.