zaterdag 1 juli 2017

Witlofsalade met mango en roergebakken eendenborst

WITLOFSALADE MET MANGO EN ROERGEBAKKEN EENDENBORST

1 borstfilet van tamme eend
zout
peper
½ theelepel tijmblaadje
1 rijpe mango
1 kleine ui
2 struikjes witlof
2 eetlepels appel- of ciderazijn
2 takjes tijm

DRESSING
4 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
tabasco


Verwijder het vel - mét het onderhuidse vet - van de eendenborst en snijd het in smalle reepjes. Bestrooi de reepjes eendenvel met zout en peper en laat ze zachtjes uitbakken in een droge koekenpan. Snijd het eendenvlees intussen in dunne plakjes en bestrooi ze met tijmblaadjes. Schep de eendenkaantjes zodra ze mooi goudbruin en krokant zijn met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Giet een deel van het braadvet weg en zet de pan met de rest even opzij. Vermeng de yoghurt in een kommetje met de mayonaise en een paar druppels tabasco. Schil de mango en snijd hem langs de pit doormidden. Snijd de helften overlangs in dunne plakjes. Houd 12 mooie plakjes apart en snijd de rest, samen met het vruchtvlees dat nog aan de pit zit, in kleine stukjes; doe ze in een kom. pel de ui, snijd hem fijn en doe e snippers bij de mangostukjes. Verwijder de bittere kern uit de witlofstruikjes, houd 12 witlofblaadjes apart en snijd de rest van de struikjes overdwars in smalle reepjes. Doe de witlofreepjes eveneens in de kom, schep de dressing erover, maar hussel de salade nog niet door elkaar. Leg de witlofblaadjes - als stralen van de zon - in een rozet op de borden. Zet de koekenpan met het eendenvet weer op het vuur en bak de plakjes eendenborst onder voortdurend omscheppen tot ze rondom zijn dichtgeschroeid. Schep de plakjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

2 personen

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Salades à la mode : Honderd recepten voor kleurrijke, elegante salades / Monica Fromm (Het Nederlands Zuivelbureau)

Geen opmerkingen: