zaterdag 1 juli 2017

Salade van maiskolfjes en gerookte heilbot met balsamicodressing

SALADE VAN MAÏSKOLFJES EN GEROOKTE HEILBOT MET BALSAMICODRESSING

12 verse baby-maiskolfjes
2 blaadjes roodlof
1 krop eikenbladsla
4 mooie plakken gerookte heilbot
4 kerstomaatjes (eventueel)
4 takjes basilicum (eventueel)

DRESSING
3 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 eetlepel gesnipperde bieslook
3 basilicumblaadjes, fijngesneden
zout
peper
1 deciliter slagroom


Laat 4 maiskolfjes heel en snijd de overige in dunne plakjes. Breng water aan de kook met een beetje zout, voeg de ongesneden maiskolfjes toe en kook ze 5 minuten. Doe na 4 minuten de in plakjes gesneden maiskolfjes in de pan en laat ze 1 minuut meekoken. Giet het water af en laat de mais uitlekken in een zeef. Vermeng de balsamicoazijn in een kom met de fijngesneden kruiden en wat zout en peper. Leg de hele maiskolfjes en de plakjes in het mengsel en laat het geheel minstens 1 uur marineren.
Was intussen de roodlofblaadjes en de eikenbladsla en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in kleine stukjes en doe ze in een kom. Voeg vlak voor het opdienen de gemarineerde plakjes maiskolf toe en hussel alles luchtig door elkaar. Verdeel de salade over vier borden. Roer de slagroom door de marinade - na de maiskolfjes eruit te hebben gehaald - en lepel het mengsel over de salade. Drapeer de plakken heilbot over de salade en garneer het geheel met de maiskolfjes en - eventueel - met een kerstomaatje en een toefje basilicum.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Salades à la mode : Honderd recepten voor kleurrijke, elegante salades / Monica Fromm (Het Nederlands Zuivelbureau)
Een reactie posten