zaterdag 1 juli 2017

Venkelsalade met sinaasappel en olijven

VENKELSALADE MET SINAASAPPEL EN OLIJVEN

2 kleine venkelknollen
zout
2 sinaasappels
15 zwarte olijven
½ krop sla naar keuze

DRESSING
1 theelepel dillezaadjes
1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
1/8 liter crème fraîche
2 eetlepels ciderazijn
2 eetlepels olijfolie
zout
peper
1 mespuntje suiker


Maak eerst de dressing: Stamp de dillezaadjes fijn in een vijzel. Boen een van de sinaasappels schoon en rasp de schil. Vermeng de crème fraîche in een kom met de fijngemaakte dillezaadjes, de eetlepel geraspte sinaasappelschil, de azijn en de olie. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een mespuntje suiker.
Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook. Verwijder het bladgroen en de stengels van de venkelknollen, bewaar een paar takjes groen voor de garnering en snijd de knollen verticaal doormidden. Verwijder het hart en de onderkant van de knollen en snijd de helften overdwars in smalle reepjes. Doe de reepjes direct in het kokende water en blancheer ze 1 minuut. Spoel de venkelreepjes daarna onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een zeef. Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes los langs de tussenschotjes; houd de vruchten daarbij boven de kom met de dressing, zodat het sap in de dressing valt. Leg de sinaasappelpartjes even op een bord. Ontpit de olijven en snijd ze in vieren. Was de sla en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge.
Vermeng de venkelreepjes vlak voor het opdienen met de sinaasappelpartjes, de olijven en de dilledressing en serveer de salade op de met slabladeren bedekte borden of in een met slabladeren beklede kom. Garneer het geheel met een paar toefjes venkelgroen.

4 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Salades à la mode : Honderd recepten voor kleurrijke, elegante salades / Monica Fromm (Het Nederlands Zuivelbureau)
Een reactie posten