zaterdag 1 juli 2017

Gemengde sla met geitenkaasbuideltjes

GEMENGDE SLA MET GEITENKAASBUIDELTJES

¼ krop bindsla
¼ krop Romeinse sla of Batavia
¼ kropje roodlof
1 tomaat
8 halve walnoten

GEITENKAASBUIDELTJES
8 vellen filodeeg of 4 Bretonse flensjes
olie voor het invetten van de bakplaat
50 gram walnoten
1 groen preiblad
150 gram zachte geitenkaas
4 theelepels vloeibare honing
4 theelepels crème fraîche
20 gram gesmolten boter

DRESSING
1 eetlepel rode wijnazijn
1 theelepel Dijon mosterd
3 eetlepels (walnoten)olie
zout
peper
1 mespuntje suiker


Laat het filodeeg ontdooien. Was alle slasoorten en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge. Scheur de grootste bladeren in stukjes en nijd de roodlofblaadjes in smalle reepjes. Snijd de tomaat in partjes. Vermeng de ingrediënten voor de dressing in een grote kom en breng het geheel op smaak met zout, peper en een mespuntje suiker.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de bakplaat met olie. Verkruimel de walnoten. Snijd van het preiblad 4 lange, smalle repen af. Blancheer de preislierten een paar seconden in kokend water om ze soepel te maken; spoel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Snijd de geitenkaas in acht (of vier) stukjes. Leg op het midden van elk filovel (of elk flensje) een stukje geitenkaas, bedek dit met een deel van de verkruimelde noten en lepel er een beetje honing en crème fraîche over. Vouw de randen omhoog en druk ze samen boven de vulling, zodat een buideltje ontstaat. Bind de bundeltjes dicht met een preisliert en knip het overtollige deeg af. Zet de buideltjes op de ingevette bakplaat en besprenkel ze met gesmolten boter. Schuif de bakplaat 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas in het buideltje door en door warm is en het filodeeg heerlijk krokant is geworden (de flensjes worden wel iets droger, maar niet echt knapperig). Doe de slasoorten bij de dressing en hussel alles luchtig door elkaar. Verdeel de salade over vier borden. Leg de kaasbuideltjes op of naast de sla en garneer het geheel met tomaatpartjes en halve walnoten.
Serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Salades à la mode : Honderd recepten voor kleurrijke, elegante salades / Monica Fromm (Het Nederlands Zuivelbureau)
Een reactie posten