maandag 2 januari 2017

Pompoensoep (Mantua, Lombardije, Italië)

POMPOENSOEP

Uit Mantua komen nogal wat beroemde pompoengerechten, zoals een verrukkelijke risotto, verfijnde gnocchi, tortellid i zucca (een traditioneel kerstgerecht) en de beste pompoensoep die ik ooit gevonden heb. Mantua houdt zelfs zoveel van pompoen dat deze groente het symbool van de stad is geworden. Wat de Mantuaanse recepten zo bijzonder maakt, is het gebruik van een bijzondere pompoensoort: de schitterend geelvlezige zucca gialla. De staafvormige, gele butternut squash lijkt daarop nog het meest. De soep heeft elders navolging gevonden en wordt in vele varianten gemaakt. Een versie die u beslist moet proberen, wordt op smaak gebracht met een beetje saffraan. Heerlijk! In onderstaand recept kunt u de helft van de bouillon vervangen door melk, maar voeg die pas toe als de soep na het pureren weer wordt opgewarmd.

1 kilogram gele pompoen
2 eetlepels olijfolie
125 gram prosciutto, fijngehakt
2 uien, fijngehakt
6 deciliter kippe- of groentebouillon
1 laurierblad
takje tijm
zout
peper

GARNERING
basilicum
croûtons


Verwijder de pitten en draderige delen van de pompoen, snijd het vruchtvlees van de schil en hak het fijn.
Verhit de olie in een grote pan, voeg de uien en prosciutto toe en fruit de uien gaar; laat ze geen kleur krijgen en roer af en toe. Roer er een paar seconden de pompoen door en voeg dan de bouillon, laurier en tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten pruttelen tot de pompoen zeer gaar is.
Verwijder de kruiden en pureer de soep in een foodprocessor of blender of door een zeef. Giet hem weer in de pan, breng hem op smaak en warm hem voorzichtig op. Bestrooi hem met basilicum en geef er croûtons bij.

4 personen

land : Italië (Mantua)
gerechtsoort : soep

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: