donderdag 30 juni 2016

Gevulde uien op Griekse wijze (Griekenland)

GEVULDE UIEN OP GRIEKSE WIJZE MET CUSTARD EN FETAKAAS

8 middelgrote rode uien, ongepeld
3 eetlepels olijfolie
25 gram boter
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
25 gram gedroogde porcini, 30 minuten in warm water geweekt, uitgelekt
75 gram zongedroogde tomaatjes, uitgelekt en fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
1 eetlepel fijngehakte verse oregano (of ½ theelepel gedroogde)
120 gram vers wittebroodkruim
50 gram cashewnoten, fijngehakt
snufje kaneel
1 scharrelei, losgeklopt
50 gram fetakaas, geraspt
zout
versgemalen zwarte peper

FETACUSTARD
15 gram boter
15 gram bloem
3 deciliter volle melk
3 deciliter halfvolle slagroom
120 gram fijn geraspte fetakaas
2 scharreleieren, losgeklopt
zout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een kapje van elke ui en zet ze in een ovenschaal. Lepel over elke ui een beetje water en besprenkel ze met wat olie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat ze in de oven in 1 uur gaar worden. Neem ze eruit, laat ze afkoelen en pel ze. Verhit voor de vulling de resterende olie en de boter in een grote koekenpan en fruit ui en knoflook zachtjes tot ze gaan kleuren. Doe de porcini erbij, smoor 2 - 3 minuten en voeg dan tomaten en kruiden toe. Doe er tot slot broodkruim, cashewnoten en kaneel bij. Smoor alles nog 1 minuut en doe het in een schaal. Roer het geklopte ei en de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep voorzichtig de kern uit de gepofte uien. Hak het uitgeschepte vruchtvlees fijn en schep het door de porcinivulling. Vul elke ui royaal hiermee en zet ze in een ovenschaal, houd steeds 1 - 2 centimeter tussenruimte. Doe voor de custard de boter, bloem en melk in een pan. Verwarm alles al roerend tot de saus bindt en glad en glanzend is. Laat hem op laag vuur 1 - 2 minuten sudderen, neem van het vuur en laat hem iets afkoelen. Roer de room, de feta, de geklopte eieren en zout en peper naar smaak door de saus. Giet hem rustig tussen de uien en zet de schaal weer in de oven. Bak de gevulde uien 20 - 25 minuten. Laat ze voor het opdienen iets afkoelen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarisch in stijl : Veelzijdige en inspirerende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: