donderdag 30 juni 2016

Geitenkaas-basilicummousse met basilicum-amandelsaus

GEITENKAAS-BASILICUMMOUSSE MET BASILICUM-AMANDELSAUS

2 teentjes knoflook, ongepeld
1 eetlepel olijfolie
12 grote basilicumblaadjes
50 milliliter koksroom
200 gram zachte geitenkaas
50 milliliter vette slagroom
een beetje cayennepeper
2 gelatineblaadjes
zout
vers gemalen zwarte peper

BASILICUM-AMANDELSAUS
25 gram gemalen amandelen
6 basilicumblaadjes
½ klein teentje knoflook, geperst
100 milliliter olijfolie


Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de knoflook in een kleine schaal, giet de olie erover en rooster gedurende 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen, druk dan de knoflook uit zijn huid.
Blancheer de basilicumblaadjes voor de mousse in kokend water gedurende 30 seconden, daarna uit laten lekken en koelen in ijswater. Weer uit laten lekken en goed drogen. Doe ze in een keukenmachine of blender met de knoflook en koksroom en mix tot een gladde massa. Giet in een kom, voeg de geitenkaas en room toe en meng goed. Breng op smaak met cayennepeper, zout en peper.
Bedek de gelatineblaadjes met koud water en laat gedurende 5 minuten weken. Giet ze af en knijp het overtollige water eruit, en doe vervolgens in een kleine pan met 2 eetlepels water. Verwarm zachtjes om op te lossen, zonder dat het water aan de kook komt. Roer de opgeloste gelatine in het mousse-mengsel. Giet het mengsel in 4 schaaltjes, of kleine koffiekopjes, en zet in de koelkast voor ongeveer 4 uur, om op te stijven.
Maak ondertussen de saus. Doe de gemalen amandelen, basilicum en knoflook in een keukenmachine of blender en giet geleidelijk de olijfolie erbij, tot het een grove puree, zoals pesto, is.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : mijn vertaling en bewerking uit Flavours of the World : Magical flavours and tastes to transform your cooking / Paul Gayler

Geen opmerkingen: