dinsdag 10 februari 2015

Malinese visschotel (Mali)

MALINESE VISSTOOFSCHOTEL

Mali grenst nergens aan zee en heeft slechts één bevaarbare rivier, de Niger. In plaats van zeevis, die ruimschoots verkrijgbaar is bij hun aan de kust gelegen buren, eten de Malinezen zoetwatervis zoals tilapia en gezouten, gedroogde vis zoals de vis in dit recept.

500 gram gezouten, gedroogde vis
1 liter water
90 milliliter plantaardige olie
3 grote uien, fijngehakt
2 - 3 rode Spaanse pepers, fijngehakt (desgewenst)
4 middelgrote tomaten, in blokjes
15 - 20 okra’s, gekookt


Laat de vis een nacht weken in wat water. Giet het water af en was het zout van de vis. Verwijder alle graten en leg de vis in 750 ml water. Breng dit aan de kook, temper de warmtebron en laat de vis zachtjes koken.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de helft van de uien en alle Spaanse pepers goudbruin. Voeg de tomaten toe en laat deze 3 minuten sudderen. Roer dan de resterende 250 ml water erdoor en laat dit een minuut of 15 zachtjes pruttelen.
Stamp de overgebleven uien met de okra’s fijn en voeg dit toe aan de vis. Laat het 20 - 30 minuten, onder af en toe roeren, koken tot de vis gaar is en het water vrijwel is ingekookt. Vermeng dan het mengsel van ui, tomaat en Spaanse peper met het vismengsel en dien op met fufu of een andere soort meelballetjes.

4 personen

land : Mali
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie posten