dinsdag 10 februari 2015

Atsieke (Ivoorkust)

ATSIEKE

Atsieke, dat wordt uitgesproken als ‘atsjerker’ is straatvoedsel op zijn best. Het is vooral heel geliefd bij kramen en straatcafé’s in Treichville, een buitenwijk van het kleurrijke Abidjan (het economisch middelpunt van het land). Atsieke wordt gemaakt van gari en opgediend met vis en chilisambal (‘shitor din’) op pepersaus. Het kan ook worden geserveerd met een combinatie van vlees en groentesaus.

500 gram gerookte haring, makreel of snapper, ontgraat en schoongemaakt
zout naar smaak
15 gram (3 theelepels) gember, fijn geraspt
125 milliliter plantaardige of aardnoten(pinda)olie
2 uien, fijngehakt
4 rijpe tomaten, geblancheerd, ontveld en gepureerd
15 gram (1 eetlepel) tomatenpuree vermengd met 60 milliliter (4 eetlepels) water
2 rode Spaanse pepers, fijngehakt
250 gram sperziebonen, kleingesneden
knoflookzout naar smaak
150 gram gari (grof gemalen cassavemeel)


Kruid de vis met zout en gember. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en sauteer hierin de vis knapperig en goudbruin. Schep de vis uit de olie, laat uitlekken en houd hem warm.
In de overgebleven olie de uien bijna bruin bakken en vervolgens tomaten, tomatenpuree, Spaanse pepers, sperziebonen, knoflookzout, vlees (indien gebruikt) en eventuele andere gehakte groenten naar keuze toevoegen. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 10 tot 15 minuten pruttelen of zolang tot het vlees zacht is.
Doe de gari in een schaal en voeg hieraan zoveel koud water met zout toe, dat het geheel net bedekt is. Laat dit 10 minuten staan tot de gari de vloeistof heeft opgenomen en uitgezet is. Trek de gari dan los met een vork en serveer de gari met de saus en een stuk gebakken vis.

4 personen

gebied : Ivoorkust
gerechtsoort : snack

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie posten