vrijdag 29 augustus 2014

Baba Ghanoush (Irak)

BABA GHANOUSH

1 grote aubergine
2 teentjes knoflook, gepeld en gepureerd
1 eetlepel lichte tahin
2 eetlepels citroensap
zout
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel fijngehakt koriandergroen
enkele groene olijven met pit


Prik de aubergine met een vleespen hier en daar in om te vermijden dat de vruchtgroente in de oven explodeert. Pof de aubergine gedurende 5 - 40 minuten in een hete oven (225 °C) tot de schil rondom flink geblakerd is en het vruchtvlees door en door gaar. Draai tijdens het poffen de aubergine nu en dan een kwartslag. Rek de geblakerde schil van de aubergine af en snijd het vruchtvlees enkele malen overdwars doormidden om de lange vezels te ‘breken’. Prak het vruchtvlees fijn in een kom en giet het eventueel vrijgekomen bittere vocht weg. Vermeng de afgekoelde auberginepuree met knoflook, tahin en naar smaak het citroensap. De saus moet fris maar niet rins zijn. Breng haar op smaak met zout en gemalen komijn en bestrooi het oppervlak heel dun met fijngehakte koriander. Garneer de ‘auberginekaviaar’ met kleine groene olijven. Serveer met sesamcrackers, zuurdesembrood of puntjes geroosterd pitabrood.

4 personen

gebied : Irak
gerechtsoort : dipsaus

bron : Florine Boucher, in NRC Handelsblad

Geen opmerkingen: