zondag 20 juli 2014

Tajine malsouka (Tunesië)

TAJINE MALSOUKA

300 gram gedroogde geweekte witte bonen
zout
peper
2 uien
2 teentjes knoflook
3 tomaten
1 bosje verse peterselie
olijfolie
300 gram kippenlevertjes
1 blaadje laurier
1 theelepel kurkuma
2 theelepels komijn
1 theelepel paprikapoeder
6 eieren
10 loempia-, briq- of filodeegvellen
boter


Verwarm de oven voor op 120°C. Kook de bonen in 1 uur in ruim gezouten water gaar. Snijd de uien, knoflook, tomaten en peterselie fijn. Verhit een scheutje olie en bak de ui en knoflook 3 minuten, voeg dan kippenlevertjes, laurier, kurkuma, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan tomaten, peterselie en een scheutje water toe en bak nog 10 minuten of tot het meeste vocht verdampt is. Giet de gare bonen af, meng met de kippenlevertjessaus, laat afkoelen en breng eventueel verder op smaak. Verwijder het laurierblaadje. Klop de eieren schuimig.
Bestrijk elk loempia-, briq- of filodeegvel met wat boter. Leg 5 vellen op de bodem van een ingevette, ruime ovenschaal. Verdeel het afgekoelde bonen-kippenlevermengsel over de vellen, schenk de geklopte eieren erover en bedek met de rest van de beboterde vellen. Bestrijk het laatste vel eventueel met wat eidooier. Bak de malsouka in de oven in 20 minuten licht goudbruin en gaar.
Deze tajine is het lekkerst als de vulling nog lekker smeuïg is, daarom bak je hem op een lage temperatuur. Lekker met Tunesische salade.

4 - 6 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol en Nadia Zerouali

Geen opmerkingen: