zondag 20 juli 2014

Gepofte aubergine met labne, oregano en kappertjes (Tel Aviv, Israël)

GEPOFTE AUBERGINE MET LABNE, OREGANO EN KAPPERTJES

500 gram dikke Turkse yoghurt
zout
4 lange aubergines
4 takjes oregano
2 eetlepels fijngesneden peterselie
gezouten kappertjes
fruitige olijfolie


Meng de yoghurt met 1 theelepel zout. Leg een theedoek in een fijne zeef en schep de yoghurt erin. Laat een paar uur uitlekken tot dikke, hartige hangop, oftewel labne. Rooster de aubergines in hun geheel in de gasvlam van je fornuis; houd ze midden in de vlam tot ze zwartgeblakerd en zacht zijn, keer ze regelmatig. Leg ze voorzichtig op een bord en laat een beetje afkoelen. Pluk de blaadjes oregano. Snijd 2 eetlepels oregano fijn en stamp met de peterselie en wat zout van de kappertjes fijn in een vijzel. Roer dit door de uitgelekte labne. Schep op ieder bord een cirkel labne. Scheur de aubergines voorzichtig doormidden, maar laat ze aan één kant heel. Leg ze opengeklapt op de labne. Bestrooi met de zoute kappertjes en de overgebleven oreganoblaadjes en besprenkel met olijfolie.

4 personen

gebied : Tel Aviv, Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Bismilla Arabia / Nadia Zerouali & Merijn Tol

Geen opmerkingen: