vrijdag 3 november 2023

Ribollita (Toscane, Italië)

RIBOLLITA (GEGRATINEERDE TOSCAANSE BONENSOEP)

300 gram gedroogde witte bonen
5 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in stukken
1 prei, in ringen
4 wortels, in stukken
8 groene koolbladeren, in repen
1 blik gepelde tomaten (à 400 gram)
2 eetlepels fijngesneden peterselie
2 eetlepels fijngesneden basilicum
zout
peper

VOOR HET GRATINEREN
5 – 6 dunne plakken grof brood
2 grote uien, in dunne ringen
3 – 4 eetlepels olijfolie


Bonen 1 nacht in ruim water weken. Volgende dag bonen met ruim water opzetten en op zacht vuur in 1½ uur gaar koken. Olie verhitten en ui en knoflook hierin 5 minuten bakken. Bleekselderij, prei, wortel en kool toevoegen en 5 minuten meebakken. Tomaten met vocht, peterselie, basilicum, zout en peper toevoegen. 1½ Liter water erbij schenken en soep op zacht vuur 1 uur laten koken. Helft van bonen pureren en samen met hele bonen door soep roeren. Soep met zout en peper op smaak brengen en 1 nacht laten staan.
Over voorverwarmen op 225°C. Bodem van schaal met plakken brood bedekken. Bonensoep erover schenken. Ringen ui op soep leggen, olijfolie erover schenken en ribollita 15 minuten in oven zetten tot uien mooi bruin zijn.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 2 uur / 2 dagen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : De nieuwe Italiaanse keuken / Marlies Batelaan

Geen opmerkingen: