vrijdag 3 november 2023

Bakkeljauwbeignets (Griekenland)

BAKKELJAUWBEIGNETS

Geserveerd met aardappel-skordalia, zoals bakkeljauw vrijwel altijd wordt gegeten, is dit zo ongeveer het Griekse equivalent van de Britse fish & chips. Je kunt bakkeljauw (halfgedroogde, gezouten kabeljauw) of verse kabeljauw gebruiken. In de eilanddorpen verder van de zee betekende bakkeljauw dat mensen die niet aan de kust woonden toch vis konden eten. Deze beignets smaken ook heerlijk bij een bietensalade.

800 gram bakkeljauw (of verse kabeljauw of andere stevige witvis)
250 milliliter pils of witbier
125 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
een snuf zout, indien nodig
plantaardige olie, voor bakken


Laat de bakkeljauw 24 uur weken in een kom koud water in de koelkast; ververs het water regelmatig om het zout te verwijderen. De vis is pas bruikbaar als al het zout is afgeweekt en weggespoeld, want anders smaakt hij nog veel te zout. De enige manier om te achterhalen of het zover is, is door het met het puntje van je tong te proeven. Je kunt ook verse kabeljauw gebruiken.
Klop het bier, de bloem en het bakpoeder. Het moet een beslag zo dik als honing worden. Voeg een snuf zout toe als je verse kabeljauw gebruikt.
Spoel de vis nog een laatste keer af. Verwijder het vel en grote graten en snijd de vis in grote stukken. Dep ze droog met keukenpapier.
Verhit een 3 centimeter diepe laag olie in een grote pan op middelhoog tot hoog vuur tot 180°C, of tot een stukje brood dat je in de olie laat vallen binnen 30 seconden bruin kleurt. Haal de stukken vis door het beslag en laat ze met één of twee tegelijk voorzichtig in de olie zakken. Bak ze 3 – 4minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Als de stukken erg groot zijn, kan je ze in de olie keren om er zo voor te zorgen dat ze gelijkmatig bruin kleuren en gaar worden. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer meteen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Griekse eilanden : Moderne recepten uit de Griekse keuken / Rebecca Seal

Geen opmerkingen: