zaterdag 9 mei 2020

Lauwwarme aspergesalade met tonijn

LAUWWARME ASPERGESALADE MET TONIJN

2 eetlepels sojasaus
4 eetlepels medium dry sherry
1 eetlepel sesamolie
zout
zwarte peper
200 gram tonijnsteaks
500 gram groene asperges
3 stronkjes witlof
6 centimeter verse gemberwortel
2 bosuitjes
¼ zakje verse koriander
3 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel oestersaus


In kom sojasaus, 2 eetlepels sherry en sesamolie tot een sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Tonijn in marinade leggen, keren en ½ uur laten staan, af en toe keren.
Van asperges onderste 4 centimeter afsnijden. Asperges in de lengte halveren en in stukken van 5 centimeter snijden. Witlof wassen, harde kern verwijderen en in dunne reepjes snijden. Gember schillen en raspen. Bosuitjes in ringetjes snijden. Koriander boven kommetje fijnknippen.
Witlofreepjes over vier borden verdelen. In wok 1 eetlepel olie verhitten. Gember toevoegen en ½ minuut fruiten. Oestersaus en rest van sherry toevoegen en 1 minuut meefruiten. Asperges toevoegen en 3 minuten al omscheppend bakken. Asperges uit wok nemen en over witlof verdelen.
In wok rest van olie verhitten. Tonijn in 5 minuten lichtbruin bakken, halverwege keren. Tonijn in dunne plakjes snijden en over salade verdelen. Marinade van tonijn bij achtergebleven olie scheppen en nog 30 seconden meebakken. Marinade over dunne plakjes tonijn scheppen. Garneren met bosui en koriander.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande mei 1999

Geen opmerkingen: