zaterdag 9 mei 2020

Xera Verikoka ke Damaskina, Yemista me Xirous Karpous (Griekenland)

XERA VERIKOKA KE DAMASKINA, YEMISTA ME XIROUS KARPOUS (MET NOTEN GEVULDE ZUIDVRUCHTEN IN BITTERE CHOCOLADE)

10 gedroogde abrikozen
4 eetlepels metaxa (of cognac)
30 gram ongezouten, gepelde pistachenoten
1 sinaasappel
30 gram blanke amandelen
10 ready-to-eat pruimen
2 deciliter water
1 eetlepel honing
150 gram extra bittere chocolade


Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil met een fijne rasp eraf (de rest wordt niet gebruikt). Kook de abrikozen 5 minuten in een bodempje water en giet ze af. Meng in een kom de helft van de geraspte schil, 2 eetlepels metaxa en 2 deciliter water en laat de abrikozen en pruimen hierin 1 uur weken. Hak de noten grof en meng ze met de rest van de schil en de honing. Dep de zuidvruchten goed droog en maak er met een scherp mesje een diepe inkeping in. Vul ze met het notenmengsel. Duw de opening goed dicht. Breek de chocolade in stukjes boven een steelpan en doe er 2 eetlepels metaxa bij. Zet de pan in een grotere pan met een bodem kokend water, en laat de chocolade op laag vuur al roerend smelten. (Voeg eventueel een scheutje melk toe als het te dik is.) Doop de gevulde zuidvruchten één voor één diep in de chocolade, en leg ze meteen op een vel bakpapier. Laat ze afkoelen.

20 stuks

voor- / bereidingstijd : 70 / 15 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : snoep

bron : Sla! mei/juni 1998

Geen opmerkingen: