zondag 5 april 2020

Gegrilde kip met citroen en sumak (Libanon)

GEGRILDE KIP MET CITROEN EN SUMAK

1 flinke boerenkip
3 teentjes knoflook
2 biologische citroenen
olijfolie
zout
peper
1 eidooier
1 eetlepel mosterd
sumak
3 flatbreads (Libanees brood)
ingelegde zure pepertjes


Halveer de kip, maar snijd deze niet helemaal door. Druk de kip plat en sla met een groot koksmes zo plat mogelijk. Pers de knoflook uit. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit. Wrijf de kip rond om in met de knoflook, de citroenrasp, de helft van het citroensap, 4 eetlepels olie, wat zout en royaal peper. Laat een paar uur in de koelkast marineren. Rooster de kruidige kip op de barbecue in 1 - 1½ uur (afhankelijk van de grootte van de kip) of in de hete oven (220°C) aan beide kanten gaar en met een krokant velletje. Doe de eidooier met de mosterd, wat zout, wat peper en de rest van het citroensap (houd een scheutje achter) in een hoge smalle maatbeker. Schenk er 1 ½ deciliter olie op, zet de staafmixer er voorzichtig in, trek heel langzaam omhoog en maak op deze manier mayonaise. Breng de mayonaise verder op smaak met zout en peper en eventueel nog een scheutje citroensap. Bestrooi de gegrilde kip royaal met sumak, leg het vlees op opengevouwen flatbreads (zodat de jus van de kip lekker in het brood kan trekken) en serveer met de citroenmayonaise en de pepertjes.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Geen opmerkingen: