zondag 5 april 2020

Shawarma (Beiroet, Libanon)

SHAWARMA

500 gram ribeye
2 eetlepels shawarmakruidenmengsel
eventueel ½ zakje mastiek
1½ deciliter rode wijnazijn
1 citroen
2 eetlepels olijfolie
½ bosje peterselie
1 rode ui
azijn
sumak

SHAWARMAKRUIDENMENGSEL
½ eetlepel zwarte peper
½ eetlepel witte peper
4 pimentkorrels
4 kardemompeulen
2 kruidnagels
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels zout


Maal de kruiden voor het kruidenmengsel grof in een vijzel.
Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes, meng met het kruidenmengsel en eventueel wat fijngemalen mastiek. Meng de azijn met de in partjes gesneden citroen en het gekruide vlees. Marineer afgedekt een paar uur.
Haal het vlees dan uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Meng het vlees met de olie en bak het in een droge, hete grillpan of onder de hete grill in enkele minuten mals en goudbruin.
Serveer met een kruidensalade van geplukte blaadjes peterselie en fijngesneden rode ui, op smaak gebracht met wat azijn, zout en op het laatst eventueel wat sumak.
Geef er voor de liefhebbers een schep smeuïge hummus bij.

4 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Geen opmerkingen: