vrijdag 30 augustus 2019

Eend met granaatappel-walnotensaus (Noord-Afrika)

EEND MET GRANAATAPPEL-WALNOTENSAUS

1 eend (à 2 kilogram)
zout
peper uit de molen
2 uien
250 gram walnoten (zonder dop)
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
½ theelepel kaneelpoeder
1 mespunt versgeraspte nootmuskaat
1 mespunt gemalen koriander (ketoembar)
8 eetlepels grenadine (granaatappelsiroop)


De eend vanbinnen en vanbuiten wassen met koud water en droogdeppen. Voor het in stukken snijden een zwaar, scherp mes en een wildschaar gebruiken. De vleugels en de bouten op de gewrichten (door ze te bewegen zie je wel waar ze zitten) insnijden en doorknippen. Ook de rug en borst insnijden en doorknippen en het borststuk in vieren snijden. De delen inwrijven met zout en peper.
De uien pellen en fijnhakken. De walnoten malen of raspen. In een koekenpan 1 eetlepel van de olijfolie verhitten, de walnoten op middelhoog vuur 2 - 3 minuten roosteren, wel steeds omscheppend om ze niet te laten aanbranden. Overdoen op een bord.
De resterende olie in een braadpan verhitten en daarin de stukken eend rondom goed aanbakken. Ze uit de pan nemen en het vet afgieten. De uien in de pan doen en even bakken. Er 400 milliliter water aan toevoegen en dit kruiden met de kurkuma, kaneel, nootmuskaat en koriander. De stukken eend terug doen in de pan. Het deksel erop leggen en de eend op laag vuur 25 minuten stoven.
De walnoten toevoegen en door het vocht mengen. Alles nog 25 minuten stoven. Op de saus heeft zich nu waarschijnlijk een laagje vet ontwikkeld; dit met een sauslepel zo veel mogelijk eraf scheppen (door de lepel voorzichtig horizontaal in de saus t laten zakken, zal het vet in de holte lopen en zal er maar weinig saus meekomen).
De grenadine door de saus roeren, hem op smaak afmaken met zout en peper. De eend nog ongeveer 30 minuten stoven, tot hij lekker mals is. Voor het serveren nog een keer het vet eraf scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 1225 kcal p.p.
bereidings- / smoortijd : 40 / 75 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Oriëntal Basics : De lekkerste gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten / Cornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut

Geen opmerkingen: