zondag 22 april 2018

Taramosalata (Griekenland)

TARAMOSALATA (VISKUITPATÉ)

Taramosalata is een in Griekenland zeer populair recept. Men kan het opdienen met stokbrood en olijven, maar ook als voorgerecht met toastjes. Het kan ook heel goed dienen als hapje tussendoor op kleine driehoekjes of vierkantjes geroosterd brood (canapés). Men kan er ook een dipsaus van maken met hartige groentehapjes.

200 gram gezouten kabeljauwkuit (mag ook gezouten harder-, tonijn-, of poonkuit zijn)
300 gram oud wit broodkruim (oud = circa 2 dagen)
2 eetlepels citroensap
1 ui
1 theelepel verse gehakte dille
2 eetlepels witte azijn
12 eetlepels olijfolie


Proef de kuit van tevoren en als hij te zout is, week hem dan in koud water gedurende 10 minuten.
Wrijf vervolgens de kuit door een zeef in een schaal en snipper de ui heel fijn. Bevochtig 300 gram oud witbrood (zonder korsten) en knijp het vocht eruit. Broodkruim, ui, dille, citroensap en azijn toevoegen. Doe dan de kuit en alle verdere ingrediënten in een mengbeker of keukenmachine en meng ze tot een romige pasta, terwijl u geleidelijk olie toevoegt.
Maakt u de Taramosalata met de hand gereed, prak dan eerst alle ingrediënten fijn met een vork en voeg vervolgens heel geleidelijk de olie toe, terwijl u met een garde het geheel romig klopt. De Taramosalata mag niet waterig zijn, moet er eerder als een gebonden pasta uit zien. U kunt daarvoor natuurlijk ook een handmixer gebruiken.
Gekoeld opdienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: