zondag 22 april 2018

Yemistes Domates Laderes (Griekenland)

YEMISTES DOMATES LADERES (GEVULDE TOMATEN)

12 grote of vleestomaten
1 mespuntje suiker
3 uien
2 deciliter olijfolie
3 eetlepels verse peterselie (bij gedroogde peterselie de helft nemen)
4 eetlepels verse gehakte dille
zout
peper
125 gram langkorrelrijst
60 milliliter water


Was de tomaten grondig en snijd er het kapje af. Met een theelepeltje haalt u de pulp eruit. De tomaten omgekeerd laten uitlekken en daarna de binnenkant met een beetje suiker en zout bestrooien.
Uien schillen en snipperen. Fruit de gesnipperde uien in 2 eetlepels olie en meng vervolgens de glazig gefruite uien met de peterselie, dille en de rijst met nogmaals 2 eetlepels olie door elkaar. Op smaak afmaken met zout en peper.
Vul de tomaten met dit mengsel. Zet de kapjes erop en plaats ze in een pan met dikke bodem. U voegt er 4 eetlepels olie aan toe met het water. De tomaten drukt u zachtjes aan met een bord. Doe de pan dan dicht en laat de tomaten zachtjes sudderen gedurende 30 minuten tot de rijst gaar is.
Bij het vullen van de tomaten moet u er wel op letten dat u ze niet volpropt, want als de rijst gaar wordt gaat hij uitzetten.
In plaats van water kunt u ook een rode of witte wijn gebruiken.
Koud serveren.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: