zondag 22 april 2018

Kip met druiven (Griekenland)

KIP MET DRUIVEN

Dit is een uitstekend recept als de zoete Griekse druiven aan het eind van de zomer hier op de markt verschijnen.

1 braadkip of poularde (1½ kilogram)
1 theelepel peper
1 theelepel zout
½ liter yoghurt
2 knoflookteentjes
2 uien
2 eetlepels olie
30 gram gesnipperde amandelen
1 theelepel oregano (gedroogd)
1 theelepel tijm (gedroogd)
1 blikje champignons
250 gram blauwe of witte druiven


Kip of poularde onder stromend koud water wassen en met keukenpapier droogdeppen.
Kip in stukken verdelen, dat wil zeggen: u snijdt eerst de poten eraf en halveert deze, dan scheidt u de vleugels van de romp, halveert de romp in de lengte en verdeelt de twee helften nogmaals in 6 stukken (een wildschaal is dan wél handig).
In een kopje mengt u peper en zout door elkaar en daarmee wrijft u de stukjes kip in om ze vervolgens in een schaal met yoghurt te overgieten.
Knoflookteentjes schillen, fijnhakken en over de yoghurt verdelen. Schaal met doorzichtig plastic of een groot bord afdekken en gedurende 2 uur in de koelkast laten intrekken en koelen.
Uien schillen en snipperen.
Olie in de koekenpan op grote pit verhitten en daarin de gesnipperde ui en amandel 4 minuten fruiten. De stukken kip boven de schaal licht laten uitlekken, maar niet afdeppen. Een kwartier lang laten meesmoren in de koekenpan, maar tussendoor wel eenmaal keren.
Vervolgens de kruiden en de yoghurtmarinade over de stukken kip gieten en eenmaal opkoken. Dan in afgesloten pan op kleinste pit in 30 minuten gaar laten smoren en tussendoor eenmaal keren.
Champignons wassen, in vergiet laten uitlekken. Zijn ze erg groot dan in schijfjes snijden. Druiven wassen, drogen, steeltjes plukken en eventueel halveren en ontpitten. Champignons en druiven aan de koekenpan toevoegen. Met peper en zout en eventueel nog een mespuntje cayennepeper op smaak brengen en dan alles nog 10 minuten verder laten stoven.
Op een voorverwarmde schaal opdienen met rijst of macaroni en verse sla.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: