zondag 22 april 2018

Rizogalo (Griekenland)

RIZOGALO (RIJSTPUDDING)

60 gram langkorrelrijst
water (1 deel rijst op 2 delen water)
1 liter melk
175 gram suiker
citroenschilletjes van 1 citroen
2 eieren
1 theelepel kaneel
60 gram boter
1 theelepel maïzena


Zet het water met wat zout op en laat het water koken. Giet de rijst in het kokende water en wacht - soms roerend - tot het water opnieuw flink kookt. Dan zet u de pan van het vuur en laat hem afgedekt 15 - 20 minuten staan. Daarna moet de rijst al het water hebben opgenomen.
Zet de rijst enkele keren stevig om en laat hem dan nog 20 minuten - zonder deksel - staan, zodat hij kan uitdampen. De rijst is nu gaar.
Spoel nu een pan met dikke bodem uit met water (niet droogdeppen) en giet daar de melk in. Breng de melk aan de kook en doe er dan de gare rijst in en laat het 30 minuten koken; af en toe roeren om te voorkomen dat de rijst aan de bodem gaat plakken. Maak ondertussen de citroenschilletjes klaar: u schilt een citroen heel fijn, maar zorgt ervoor dat u geen witte binnenschil meeneemt. De schil snijdt u in hele fijne reepjes. Dan voegt u de suiker met de citroenschilletjes bij de rijst en roert langzaam tot al de suiker is opgenomen. Laat het zo nog 10 minuten sudderen. Neem de pan dan van het vuur en roer er de boter door.
Zo u wilt, kunt u daarna 2 eierdooiers vermengen met een beetje koude melk en 1 eetlepel maïzena. Dit mengsel giet u bij de rijst en laat het nog enkele minuten zachtjes sudderen. De rijst moet dan lichtgeel en romig zijn. Laten afkoelen in een schaal. Koud opdienen, bestrooid met kaneel.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: