zondag 22 april 2018

Gevulde artisjokken met mosselmayonaise (Griekenland)

GEVULDE ARTISJOKKEN MET MOSSELMAYONAISE

2 - 4 eetlepels azijn
4 grote artisjokken
½ - ¾ liter water
2 theelepels zout
1 mespuntje gemalen peper
1/8 liter witte wijn (of 2 eetlepels azijn)

SAUS
75 gram mayonaise
½ citroen
versgemalen peper
1 mespuntje zout
1 mespuntje cayennepeper
1 eetlepel verse, fijngehakte dille
100 gram mosselen naturel


Koud water en azijn in een schaal gieten (of koud water met een beetje maïzena en citroensap). Van de artisjokken de onderste, harde blaadjes verwijderen en de steel vlak onder het bloemhoofd afsnijden. Bovenste helft van de artisjokken met een scherp mes afsnijden. Harde punten van de buitenste blaadjes met een keukenschaar afknippen.
Artisjokken met lepel uithollen om het hooi te verwijderen. Na het koken gaat dit gemakkelijker, maar u krijgt dan smaakverlies. De doorgesneden en uitgeholde artisjokken legt u onmiddellijk in de schaal met water en azijn om verkleuring te voorkomen. U kunt ook de snijvlakken met citroensap bestrijken.
Water met zout, peper en witte wijn (of 2 eetlepels azijn) aan de kook brengen. Dit moet u doen in een pan, waar de artisjokbodems naast elkaar kunnen liggen. Dan legt u ze in het kokende water, wacht tot het water wéér kookt en dan de pan onmiddellijk op een klein pitje zetten en de artisjokken in 20 - 30 minuten gaar laten sudderen.
Ondertussen maakt u de saus gereed voor de vulling: mayonaise in een schaaltje goed doorroeren met uitgeperst citroensap, de specerijen, de uitgelekte mosselen en de fijngehakte dille. Pikant op smaak brengen met zout en peper.
Als de artisjokken gaar zijn, met een schuimspaan uit de pan halen en vullen met de mosselmayonaise.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: