woensdag 30 augustus 2017

Rahat Lokum (Turkije)

RAHAT LOKUM (TURKS FRUIT)

400 gram suiker
4¼ deciliter water
2 eetlepels citroensap
1 theelepel wijnsteenpoeder
35 gram aardappelmeel
1 druppel rode voedselkleurstof
¾ deciliter sinaasappelsap
75 gram pistachenootjes (naar keuze)
75 gram poedersuiker


Meng in een pan met dikke bodem suiker, water en citroensap. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Meng in een kom wijnsteenpoeder, aardappelmeel, voedselkleurstof en sinaasappelsap door elkaar totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Giet het mengsel al roerende bij het suikerwater. Zet het vuur hoog en verwarm tot de substantie een temperatuur van 110°C heeft bereikt (gebruik een kookthermometer om de temperatuur te controleren). Een druppel van het mengsel in koud water moet zich tot een zacht balletje vormen. Haal de pan van het vuur en roer er, indien gewenst, de grofgehakte pistachenootjes doorheen. Giet het mengsel vervolgens in een cakevorm en laat het Turks fruit in de koelkast koud worden. Snijd er met een scherp mes blokjes van, wentel ze door de poedersuiker. Bewaar het Turks fruit bij voorkeur in de koelkast.

30 blokjes

gebied : Turkije
gerechtsoort : snoep

bron : Sla etcetera november/december 2000

Geen opmerkingen: