woensdag 30 augustus 2017

Kabak Dolmasi (Turkije)

KABAK DOLMASI (GEVULDE COURGETTES)

4 grote courgettes
20 gram boter
100 gram grof gemalen kasar peyniri (Turkse kaas)

TOMATENSAUS
400 gram tomaten
30 gram boter
80 gram gehakte uien
1 geplette knoflook
zout
gemalen peper
snufje suiker
1 theelepel gehakte peterselie
1 theelepel gehakte dille
1 eetlepel verse munt

VULLING
50 gram ui
4 tomaten
100 gram gekookte rijst
250 gram lamsgehakt
2 eierdooiers
2 eetlepels dille
1 eetlepel peterselie
1 eetlepel munt
1 teen knoflook
2 theelepels paprikapoeder
zout
gemalen peper
20 gram boter
1 deciliter groentebouillon


Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze, verwijder zaad en snijd vruchtvlees in blokjes; smelt boter in een koekenpan en fruit ui en knoflook licht; voeg tomaat toe, breng op smaak met zout en peper en laat het 15 minuten inkoken; voeg de laatste 5 minuten de kruiden toe. Was en halveer de courgettes overlangs; hol ze uit zodat er een dunne buitenwand overblijft; hak het uitgeholde vruchtvlees fijn. Snipper de ui voor de vulling; blancheer 2 tomaten in kokend water, ontvel ze, verwijder zaad en snijd ze in blokjes; snijd de overige tomaten in dunne plakken; meng in een schaal rijst met alle andere ingrediënten van de vulling, behalve de plakken tomaat. Schep de vulling in de courgettes en druk de vulling licht aan; leg de courgettes in een ingevette ovenschaal en beleg ze met plakken tomaat; laat boter smelten en de groentebouillon en giet het mengsel over de schaal; zet de schaal 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven; strooi na 10 minuten de kaas erover; dien op met de tomatensaus.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Een multicultinaire verkenningstocht door ’s-Hertogenbosch en omgeving / Stichting Samen aan Tafel

Geen opmerkingen: