woensdag 30 augustus 2017

Midye Dolmasi met knoflook-walnotensaus (Turkije)

MIDYE DOLMASI (GEVULDE MOSSELEN)

30 levende mosselen, schoongemaakt, geopend en bewaard in zout water tot u ze nodig hebt
9 deciliter kokend water

RIJSTVULLING
100 gram rijst, gewassen en uitgelekt
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
60 gram pijnboompitten
60 gram krenten
30 gram suiker
3 of 4 takjes peterselie, fijngehakt
zout
peper
6 deciliter visbouillon

KNOFLOOK-WALNOTENSAUS
3 tenen knoflook
125 gram walnoten, gedopt, geblancheerd en fijngemalen
zout
2 sneden brood, in wat water geweekt en uitgeknepen
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels azijn of citroensap


Bak voor de vulling de ui goudbruin in de olijfolie. Voeg de pijnboompitten toe, evenals de krenten, suiker, peterselie, wat zout en peper, de rijst en zoveel kokende bouillon dat alle ingrediënten onderstaan. Kook alles met het deksel op de pan op een laag vuur tot alle vocht is opgenomen. Laat het mengsel dan afkoelen.
Stop nu een theelepel vulling in iedere mossel, sluit de schelp goed en bind de schelp stevig dicht. Leg alle mosselen als ze gevuld zijn, dicht op elkaar in een pot en druk ze met een omgekeerd bord naar beneden. Giet er kokend water bij tot de mosselen onderstaan en laat ze, met het deksel op de pot, een half uur op een laag vuur sudderen. Giet het water af en laat de mosselen afkoelen.
Wrijf voor de saus de walnoten met de knoflook en wat zout fijn in een vijzel. Verkruimel het brood in het mengsel. Doe er druppelsgewijze de olie bij, dan de azijn of het citroensap en roer tot u een gladde, dikke saus hebt. Dien de saus apart op bij de mosselen.

4 - 6 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : The Home Book of Turkish Cookery / Venice Lamb, in Salades en koude Voorgerechten (Praktisch koken) / Time-Life

Geen opmerkingen: