dinsdag 29 augustus 2017

Pilav met aubergine en tomaten (Turkije)

PILAV MET AUBERGINE EN TOMATEN

Door de tomaat is deze rijst iets zwaarder dan andere pilavs, maar de textuur en smaak zijn heerlijk.

1 grote of 2 kleine aubergines
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
4 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
1/3 theelepel gemalen gemengde specerijen
400 gram kerstomaatjes, tot pulp geprakt
150 gram basmatirijst, gewassen en 3 uur geweekt in zout water
½ bosje verse bladpeterselie, grofgehakt
zeezout
zwarte peper


Snijd de stelen van de aubergines af en snijd ze in blokjes van 3 centimeter. Schep er een theelepel fijn zeezout doorheen en laat ze zo 20 minuten in een vergiet staan. Het zout maakt het vlees zachter en lekkerder.
Verhit de oven voor op 230°C of gasovenstand 8.
Smelt de boter en een eetlepel van de olijfolie in een pan die groot genoeg is om de rijst in te koken. Fruit de knoflook zachtjes lichtbruin, voeg dan de specerijen en tomaten toe. Laat het 20 minuten sudderen. Schud intussen de aubergines uit en dep ze droog met keukenpapier. Schep de rest van de olijfolie erdoorheen en spreid ze uit op een bakblad. Laat ze 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven tot ze goudkleurig en zacht zijn.
Roer de rijst door de tomaat en voeg zo veel water toe dat de rijst ½ centimeter onder water staat. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aubergine toe, dek af met bakpapier en een deksel. Breng het water aan de kook boven een matig tot hoog vuur en laat het 2 minuten koken; draai het vuur dan laag en laat het nog 8 minuten sudderen. Laat de rijst nog 5 minuten taan en dien hem op met de peterselie eroverheen gestrooid. In Moro geven we deze rijst bij gegrilde kip of lamsvlees.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Moro : Het kookboek van de Zuid-Mediterrane keuken / Sam & Sam Clark

Geen opmerkingen: